AktaKukac 6 -> 7 adatbázis konvertálás

Örömmel jelentem be, hogy elkészültem az AktaKukac adatbázisát konvertáló programmal, ami hamarosan elérhető lesz a honlapon.

A program célja és feladata, hogy akik a régi, 6-os sorozatú AktaKukacot használják, ők is át tudjanak térni az újra, anélkül, hogy minden adatot újra fel kellene gépelni, vagy pedig párhozamosan a régi, és az új AktaKukacot is futtatni kelljen a számítógépen.

Figyelemmel arra, hogy az új AktaKukac a korábbi Firebird adatbáziskezelő helyett MariaDB adatbáziskezelőt használ, így szükséges volt megoldani az egyes adatok kinyerését a régi adatbázisból, azok átalakítását, majd az új adatbázisba történő lementését. Mivel az adatbázis-szerkezetben történtek olyan változástatások, amelyek a régi rendszer készítésekor nem voltak előreláthatóak, ezért ezekben az esetekben ki kellett választani azt, hogy milyen alapértelmezések szerint működjön a program.

Az egyik ilyen változtatás, hogy a címeknél bevezetésre került az ország mező. Mivel ez eddig nem létezett, ezért a konvertálás során a program minden átvitt cím ország mezőjébe az ismeretlen jelzést fogja beleírni, így amikor először „szembe jön” az adott cím, akkor érdemes azt átállítani.

A másik változtatás, hogy a 7-es AktaKukac már képes kezelni azt is, hogy egy-egy ügynek ki a gazdája. Ezt a régi AktaKukac ugyancsak nem tudta, így szükséges volt ennek is a megoldása, ez pedig a következőképpen történt: Minden ügy gazdája automatikusan az a felhasználó lesz, akit a telepítés után először hozzáadunk az adatbázishoz. Ha ez a mondat egy kicsit zavaros, ne törődj vele, mindjárt megérted, miről beszélek.

Hogy is lehet akkor használatba venni a 7-es AktaKukacot mindazoknak, akik eddig a 6-os verziót használták?

Mivel az AktaKukac előfizetési kulcsa megváltozott, ezért kérek mindenkit, aki a 6-os verzióról térne át, hogy írjon nekem egy emailt az adószámának az első 8 számjegyével, mert ehhez fog kötődni az előfizetés.

Ezt követően le kell tölteni az AktaKukacot a holnapról, és végre kell hajtani a telepítését, DE A TELEPÍTÉS UTÁN MÉG NE INDÍTSUK EL!

A következő lépésben az emailben kapott license.key állományt be kell másolni abba a könyvtárba, ahova az AktaKukac – az új, 7-es verzió – telepítésre került. Akkor járunk jó helyen, ha látunk a könyvtárban egy ak7.jar nevű állományt.

Amikor ezzel megvagyunk, indítsuk el a programot, adjuk meg az első felhasználó adatait – erről beszéltem az előbb. Az elsőként megadott felhasználó automatikusan irodavezető ügyvéd státust fog kapni, vagyis mindent megtehet az adatbázisban – természetesen később lesz lehetőség eltérő jogosultságú felhasználók, vagy akár több, irodavezető ügyvéd státusú felhasználó felvitelére.

Amikor a felhasználó létrejött, lépjünk be a programba, csodáljuk meg az új felületet, és ANÉLKÜL, HOGY BÁRMILYEN ADATOT RÖGZÍTENÉNK A PROGRAMBA, LÉPJÜNK IS KI BELŐLE!

MÉG EGYSZER, MERT FONTOS:
ANÉLKÜL KI KELL LÉPNI A FRISSEN TELEPÍTETT AKTAKUKACBÓL, HOGY BÁRMILYEN ADAT RÖGZÍTÉSRE KERÜLT VOLNA!

Ha a fenti lépésekkel megvagyunk, akkor érdemes letölteni a honlapról a konvertáló programot, amely az ak67.jar nevet viseli.

Elindítását követően mindössze annyi a dolgunk, hogy a „régi” beállításoknál kiválasztjuk az AktaKukac 6 beállítás-fájlját (ezt az AktaKukac könyvtárában, a files alkönyvtárban találjuk, teljesen meglepő módon „beallitasok.ini” néven.

A következő lépcsőben az „új” beállítás-fájlt kell megadnunk, ezt pedig az AktaKukac 7 könyvtárában, az ak7.jar mellett találjuk, szintén „beallitasok.ini” néven. A program ellenőrzni, hogy a megfelelő állomány a megfelelő helyre kerüljön megadásra.

Ha mindennel kész vagyunk, akkor nincs más hátra, mint előre, és megkezdődik az adatbázis átalakításának folyamata.

Fontos felhívni rá a figyelmet, hogy ez akár órákat is igénybe vehet, az adatbázis nagyságától függően, de a program folyamatosan tájékoztatni fog róla, hogy hol tart a folyamat.

A konvertálást nem érinti, hogy hálózaton, vagy helyi gépen kapcsolódunk az adatbázishoz, értelemszerűen, ha a programnak folyamatosan hálózaton keresztül le- és fel kell töltenie adatokat, akkor a konvertálás ideje hosszabb, mintha csak a helyi gépen dolgozik.