AktaKukac 7

Hosszú fejlesztési folyamat végén dőlök most hátra egy kicsit. 🙂 Mint a cím is jelzi, elérhető az AktaKukac következő generációjának első kiadása, a 7.0.0.3 verziószámú program.

Nem is tudom, hol kezdjem az újdonságok felsorolását:

Az AktaKukac teljes ráncfelvarrást kapott, a korábbi Firebird adatbáziskezelőt lecseréltem egy sokkal kiforrottabb MariaDB-re. A felhasználókezelés immár sokkal mélyebben integrálódik a programba, de erről találtok egy külön cikket itt a honlapon.

A sablonok kezelése nem változott, de most már nem csak ügyhöz, hanem személyhez is lehet iratot csatolni, így, ha a személyi igazolvány beszkennelésre kerül, nem kell mindig külön keresgetni, a személynél könnyedén elérhető.

Nem változtak a sablonok, csak egy kicsit újra lett tervezve az ablak itt is, mint szinte mindenhol a programban.

Jogos a kérdés, mikor lesz kézikönyv? Remélem, hamar, bár a múltkori kézikönyv közel 40 oldalas hosszából azért következik, hogy itt sem fogom rövidebb dokumentációval megúszni.

A mai nappal a Windows telepítő vált elérhetővé, a macOS telepítő reményeim szerint még a héten követi.

AMI NAGYON FONTOS!

Aki esetleg használta a korábbi, 6-os verziót, és váltana a 7-esre: Kicsi türelmet kérek tőletek, mert a konvertálóprogrammal még nem készültem el. Ennek a segítségével gyakorlatilag 1 kattintással áttelepíthető lesz minden adat a korábbi adatbázisból az újba, így nem lesz szükség arra, hogy két AktaKukac példány legyen a gépen. Aki ennek ellenére mégis az újrakezdés mellett dönt, annak álljon itt néhány jó hír:

  • A program immár lehetővé teszi egyéni ügyazonosítók használatát. Szándékosan nem ügyszámot írtam, mert a jelenlegi verziótól kezdődően bármilyen azonosító használható – egyszer. Nyilván két „alma” azonosítójú ügy nem létezhet…
  • Toábbra is van lehetőség a „klasszikus” ügyszámozás használatára, de a két rendszer akár keverhető is – ez mindenkinek a saját kockázata, hogy ezt követően mennyire fogja átlátni a saját nyilvántartását.

Végül, de nem utolsó sorban: Mivel új főverzió került kiadásra, így mindenki vonatkozásában eltöröltük a korábbi próbakulcshoz kapcsolódó korlátozást, tehát újra bárki ingyenesen tehet egy próbát az AktaKukaccal. Ehhez nem kell mást tenni, mint írni egy e-mailt nekem, megküldeni az adószámot – fontos, hogy immár nem KASZ, hanem adószám kell! – én pedig fogom küldeni a kulcsot mindenkinek.

Köszönöm a türelmet, és hogy ezt a hosszú bejegyzést végigolvastátok, ha bármi hibát találtok, kérlek, jelezzétek!