AktaKukac és az iPad

Mindig örülök neki, ha egy különleges kérés érkezik, mert ez azt jelzi számomra, hogy szeretitek használni az AktaKukacot. Ma is egy ilyen kérést kaptam, amit már a címben is jeleztem: Miként lehet – lehet-e egyáltalán – használni az AktaKukacot iPad-en.

Kétféle válaszom is van: Igen, és nem.

Kezdjük a nemmel: Az AktaKukac java nyelven írt program, és mivel az iPad csak a „saját” nyelvén írt programokat tudja futtatni, így sajnos az AktaKukac nem futtatható rajta. De!

Abszolút semmi ok nincs az elkeseredésre, ugyanis létezik egy nagyszerű – személyes használatra ingyenes – program, a TeamViewer. Ennek a programnak többféle operációs rendszerre is van kliense, úgymint Windows, macOS, Linux – vagy akár iPadOS.

A program nem csinál mást, mint távvezérzlést ad a kezünkbe. Egy azonosító és jelszó begépelését követően a „távoli” gép vezérlését oly módon tudjuk átvenni, mintha az előtt a bizonyos gép előtt ülnénk.

Hogy néz ez ki a gyakorlatban? Arra a gépre, amelyen az AktaKukac fut, fel kell telepíteni, és el kell indítani a TeamViewert. Ezután telepíteni kell a TeamViewert az iPad-re is. Nincs más dolgunk, mint az iPades kliensen beírni a másik gépen látható azonosító/jelszó párost, és máris „ott ülünk” a távoli gép előtt.

A jó hír az, hogy ezzel a módszerrel nem csak az AktaKukac futtatható pl iPaden, hanem akár az elektronikus aláírást is meg lehet ejteni, feltéve, hogy a távoli géphez csatlakoztatva van az elektronikus kártyaolvasó a kártyával.

Remélem, tudtam segíteni, és továbbra is arra bíztatok mindenkit, ha van ilyen különleges kérése, akkor ne habozzon kapcsolatba lépni velünk, hiszen mindenre igyekszünk megoldást találni!