A 3-as változók – az AktaKukac új változókezeléséről

A 6.21-es verzió kiadásával egyidejűleg ígértem, hogy egy külön posztban fogok beszámolni arról a lehetőségről, amelyet az AktaKukac legutóbbi kiadása biztosít a felhasználó számára a sablonok kialakítása terén.

Nevezzük ezeket 3-as változóknak, mégpedig azért, mert a változó neve 3 részből adódik össze. A 3-as változók használata további lehetőségeket nyit meg a felhasználó számára, amikor egy sablont szeretne megtervezni.

A változó a következőképp néz ki egy példán: ${Eladó_nev_1}

Ez így elsőre ijesztőnek tűnhet, de mindjárt elmagyarázom a mögötte lévő logikát, és reményeim szerint hamar megszokjátok és megszeretitek, hiszen nagyon meg tudja könnyiteni a munkánkat.

Amikor egy Sablont akarunk létrehozni, először írjuk össze, milyen „SZEMÉLY TÍPUSOK” fognak a dokumentumban szerepelni. Egy adásvételi szerződésnél lehet „Elado”, „Vevo”, vagy akár „Haszonelvezo”; egy cégalapításnál személy lesz a „Ceg”, a „Tag”, az „Ugyvezeto”. A dokumentumban természetesen lehet majd több is azonos személytípusból (pl.: lehet két eladó, több tag a cégben).

Amikor a sablont írjuk, akkor a konkrét személyek adatait a 3-as rendszerben kell megadni: ${SZEMÉLYTÍPUS_VÁLTOZÓ_SORSZÁM}

Írok pár példát, talán így egyszerűbben érthető:

  • ${Elado_nev_1} – az 1-es számú eladó neve
  • ${Vevo_lakcim_2} – a 2-es számú vevő lakcíme
  • ${Vevo_szig_2} – a 2-es számú vevő személyi igazolvány száma
  • ${Ceg_szekhely_1} – a cégiratokban szereplő cég székhelye

NAGYON FONTOS! A 3-as változók mindig 3 tagból állnak. Azaz ha csupán egy ügyvezető lesz a cégiratokban, akkor is kell sorszám a változóba: {Ugyvezeto_lakcim_1} – így illeszthetjük be az ügyvezető lakcímét.

A személytípusok nevei lehetnek ékezetesek, de figyeljünk rá, hogy a változók nevében ékezet nélkül szerepelnek az adattípusok (pl.: a „név” helyett „nev”, de Eladó, mint személytípus lehet).

Javaslom, hogy mielőtt saját sablont készítesz, nézz szét a Sablonok oldalon, és töltsd le a 3-as változóval készült verziókat (pl.: itt egy bejegyzési engedély). Ebből azonnal egyértelmű lesz.

!! Nota bene !! Az új változó rendszer nem érinti a régit, azaz minden eddigi sablonod működik tovább akkor is, ha nem nyúlsz hozzá. Hosszú távon viszont javasolt az újat használni, talán egyértelműbb lesz.

A 3-as változókon kívül természetesen továbbra is használhatsz saját változókat. Az én változóimat látni fogod a letölthető Sablonokban.