Letöltési segédlet macOS rendszerre

Az imént sikerült távvezérléssel telepítenem az AktaKukacot egy macOS rendszerű gépre. Mivel ennek a logikája teljesen eltér a szokványos Windows-os környezettől, ezért alaposan végig kell gondolni, hogy mit és hogyan is kell csinálni.

Igyekszem olyan leírást összehozni, aminek a segítségével meg tudjátok csinálni a telepítést. Arra kérlek benneteket, hogy pontosan, lépésről-lépésre kövessétek az itt leírtakat.

1.) Le kell tölteni az AktaKukac macOS verzióját. (IDE KATTINTVA MEGTEHETED). A Windows és a macOS verzió annyiban különbözik egymástól, hogy mindkettőben a saját rendszerének megfelelő FireBird adatbázis-kezelő kapott helyt, a program pedig teljes egészében azonos.

2.) A macOS – eléggé el nem ítélhető módon – azonnal kicsomagolja a zip fájlt, és itt van a kutya elásva. Mivel kicsomagolja, azt hihetnénk, hogy minden rendben van, pedig dehogy, ezt mindjárt ki is fejtem néhány sorral később.

3.) A létrejött aktainstall_macos könyvtárban – mappában, nem tudom, hogy mi a macOS terminológia – van egy firebird könyvtár – a továbbiakban maradjunk ennél a megnevezésnél.

4.) Ebben található egy pkg fájl, amely a firebird adatbázis szervert tartalmazza, ez szükséges a program működéséhez. Telepítsük fel, nem kell rajta állítani semmit, mehet végig az alapértelmezett értékekkel.

5.) Amikor a telepítésnek vége van, meg fogja kérdezni, hogy megtartsa-e a telepítő csomagot, nyugodtan mondhatjuk, hogy kukázza, nincs rá a továbbiakban szükségünk.

6.) MOST KEZDŐDIK AZ ÉRDEKES RÉSZ

7.) A Finderben a Nézet menüpontban van egy „Útvonalsor megjelenítése” menüpont. Ezt aktiváljuk, és ekkor, ha bármilyen fájlt kiválasztunk, az ablak alsó részén megjelenik az ehhez a fájlhoz tartozó útvonal.

8.) Itt a legelső könyvtárnév előtt látható egy kis házikó, ez jelenti a felhasználó „home” könyvtárát. Kattintsunk rá.

9.) Következő lépésként „jobb klikkel” megnyíló menüből válasszuk ki az „Új mappa” létrehozása menüpontot. (Ezek szerint a mappa a macOS terminológia 🙂 )

10.) A mappát nevezzük el „aktakukac”-nak.

11.) A letöltések könyvtárban lévő aktainstall_macos mappa tartalmát másoljuk át ebbe az új, most létrehozott aktakukac mappába, ÉS MÉG MINDIG NE INDÍTSUK EL A PROGRAMOT!

12.) Miután a másolással megvagyunk, lépjünk vissza a home könyvtárba, hogy jobb klikket nyomva az aktakukac mappán, előcsalogassuk a helyi menüt, amiből ki tudjuk választani az „Infó megjelenítése” menüpontot.

13.) Bár ez balszerencsés, de most mégis itt fog megtörténni a varázslat. Az infó ablakon legalul van egy olyan fülecske, hogy „Megosztási jogok”, ezt nyissuk ki, majd jobb alul kattintsunk a kis lakatra. A program bekéri a jelszavunkat, ezt adjuk meg neki.

14.) A bal alsó sarokban látunk egy + jelet. Arra kattintsunk rá, és a „Felhasználók” közül jelöljük ki a „Firebird Database” nevű felhasználót, majd kattintsunk a „Kijelölés” gombra.

15.) Az infó ablak alsó részén lévő kis táblázatban láthatjuk a jogosultságokat, a firebird neve mellett először csak az „olvasás” fog szerepelni. Kattintsunk rá a sorra, és válasszuk ki az „Olvasás és írás” jogosultságot.

17.) Ígérem, mindjárt vége 🙂

18.) A + és – jelek mellett az infó ablak alsó részén van egy kis fogaskerék, kattintsunk rá, és válasszuk az „Alkalmazás benne foglalt elemekre” lehetőséget.

19.) Hagyjuk jóvá a figyelmeztetést, majd a kis lakatra kattintva alkalmazzuk a beállításokat.

20.) Ha mindent jól csináltunk, akkor az aktakukac mappába belépve, az aktakukac.jar programra kattintva már használatba is vehetjük a programot.

Remélem, érthető volt minden, ha bárki elakad, akkor keressetek egész nyugodtan. 🙂

András